Niusy » Przepisy kulinarne » Pasta z twardzioszków przydrożnych i cukini.

Pasta z twardzioszków przydrożnych i cukini.

Dodał: Robert Karolewicz

 

Składniki:
Młoda cukinia (najlepiej z własnej uprawy, gdzie gleba nawożona naturalnie - liczy się jej intensywny smak), ile kto ma okazów twardzioszka, sól, pieprz, olej, natka pietruszki, sok z cytryny, cebulka, kminek, śmietana.


Składniki:
Młoda cukinia (najlepiej z własnej uprawy, gdzie gleba nawożona naturalnie - liczy się jej intensywny smak), ile kto ma okazów twardzioszka, sól, pieprz, olej, natka pietruszki, sok z cytryny, cebulka, kminek, śmietana.

Jak przygotować pastę:
Kroimy cukinkę w półkrążki, ćwiartki i podsmażamy na oleju dodając pieprzu, później soli. Jak już warzywo się podsmaży i mocno zmięknie dajemy doń posiekanej natki, gasimy pod patelnią ogień. Teraz przyrządzamy grzybki wsypując je do naczynia razem z pokrojoną cebulką i kminkiem. Kiedy zaczną się smażyć, skrapiamy lekko twardzioszki sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem i dusimy na oleju, aż zmiękną. Na końcu dodajemy śmietany i trzymamy na ogniu, aż wszystko się zagęści. Solimy i posypujemy natką pietruszki, po chwili kończymy i czekamy do wystygnięcia potraw. Po ostudzeniu łączymy obie, mieszamy, możemy doprawić solą lub pieprzem i pasta przepysznie aromatyczna i smakująca jak królewskie danie gotowa!
Gdy mało twardzioszka, można masę grzybową wzbogacić pieniążkiem dębowym.
Smacznego!

Przepis zamieścił Robert
 
Komentarzy (10) | 5.07.2007 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.