Niusy » Przepisy kulinarne » Zupa – krem z borowików

Zupa – krem z borowików

Dodał: Wiesław Kamiński (zenit)

 

Składniki:

300 g świeżych borowików

10 g suszonych borowików

2 ziemniaki

2 łyżki gęstej śmietanki

80 g masła

1 ząbek czosnku

2 szalotki

2 -3 łyżki pokrojonej zielonej natki pietruszki

1 l rosołu drobiowego

1 liść laurowy

Sól, pieprz, curry

2 łyżki kirschu lub białego wina



Przygotowanie:

1) Suszone borowiki moczymy, świeże drobno kroimy.

2) Ziemniaki kroimy w kostkę.

3) Pokrojoną cebulę, rozgnieciony czosnek i natkę pietruszki podsmażamy na maśle i dodajemy grzybki.

4) Następnie dodajemy ziemniaki i zalewamy wszystko rosołem.

5) Doprawiamy do smaku i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.

6) Wyrzucamy liść laurowy i całość miksujemy.

7) Dodajemy kirsch lub wino i posypujemy resztą natki pietruszki.

Smacznego!

Przepis zamieściła Gabi

 

 
Komentarzy (0) | 9.07.2007 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.