Niusy » Przepisy kulinarne » Filety z kaczki z kurkami

Filety z kaczki z kurkami

Dodał: Baśka

 

Bardzo prosty przepis i oczywiście można go dostosować do tego co mamy w lodówce czy zamrażarce.

Składniki (przepis na 1 osobę):

140 g filetów z kaczki (można je oczywiście zastąpić kurczakiem)
100 g kurek
50 g „fond” drobiowy, to taki zagęszczacz w proszku (jeśli się nie ma, to można użyć naszej zasmażki)
4 szalotki
40 g masła
10 cl śmietany
10 cl Madery (jeśli się ją ma)


1) Filety podsmażyć na maśle i je odstawić.
2) Kurki pokroić i podsmażyć z szalotkami na tym samym tłuszczu co filety.
3) Dolewamy maderę, „fond”(zasmażkę) i śmietanę; szklankę wody (ja nie dawałam), sól, pieprz i zostawiamy na małym ogniu do zgęstnienia.
4) Na koniec dodajemy filety, zostawiamy przez kilka minut razem.
Podajemy z makaronem lub ziemniakami.
Smacznego!

kurki kaczka gotowa potrawa

Przepis dodała Gabi

 
Komentarzy (0) | 10.07.2007 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.