Niusy » Przepisy kulinarne » Keks z lejkowcami dętymi i bekonem.

Keks z lejkowcami dętymi i bekonem.

Dodał: Wiesław Kamiński (zenit)

 

Przepis na 6 osób (foto potrawy)

Składniki:

Keks z lejkowcami detymi i bekonem.
Przepis na 6 osob.
Skladniki:
- 150 g bekonu
- 20 g lejkowcow detych
- 1 zabek czosnku
- 1 lyzka oleju slonecznikowego
- sol, pieprz
Na ciasto:
- 5 jajek
- 250 g maki
- 15 cl oleju
- 15 cl mleka
- 1.5 torebki proszku do pieczenia
- 3 ladne galazki natki zielonej pietruszki
Przygotowanie:
1)    Nagrzac piekarnik 180°C.
2)    Grzyby oczyscic i pokroic wzluz, a bekon pokroic na male kawalki.
3)    Czosnek zgniesc.
4)    Wszystko razem podgrzac na patelni przez 5 minut na oleju. Posolic (uwaga z sola, poniewaz bekon jest slony) i popieprzyc.
5)    Natke pietruszki pokroic.
6)    Ciasto: jajka dobrze wymieszac z maka, proszkiem do pieczenia, olejem, mlekiem i pietruszka.
7)    Dodajemy grzyby i bekon, mieszamy razem.
8)    Foremke do keksa (lub zapiekanki) natrzec maslem. Wstawiamy wszystko na 45 minut do piekarnika  - mozemy sprawdzic nozem czy jest juz upieczony.
Podajemy najlepiej z salata i smacznego!





Przepis zamieściła Gabi

Opis gatunku: >>> Lejkowce dęte

 
Komentarzy (4) | 18.07.2007 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.