Niusy » Przepisy kulinarne » Zupa grzybowa "Dania na Boże Narodzenie"

Zupa grzybowa "Dania na Boże Narodzenie"

Dodał: Wiesław Kamiński (zenit)

 

Skaładniki:
5-8 dag grzybów suszonych
2-3 cebule
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
łyżka masła
szklanka kwaśnej śmietany
sok z cytryny, sól, pieprz



Umyte grzyby moczyć przez 6-12 godzin w przegotowanej wodzie. Gdy napęcznieją, ugotować je w tej samej wodzie pod przykryciem, z dodatkiem cebuli, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Oddzielnie ugotować wywar z warzyw pokrojonych na niewielkie kawałki. Odcedzić włoszczyznę, a do wywaru dodać odcedzony wywar z grzybów i masło. Zupę przyprawić do smaku śmietaną, sokiem z cytryny, zmielonym pieprzem i solą. Podawać z uszkami, łazankami lub kapuśniaczkami.

 Przepisy z książki "Dania na Boże Narodzenie" T. Barowicz

 
Komentarzy (0) | 18.11.2007 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.