Niusy » Przepisy kulinarne » Barszcz po podlasku "Dania na Boże Narodzenie"

Barszcz po podlasku "Dania na Boże Narodzenie"

Dodał: Wiesław Kamiński (zenit)

 

Składniki:
10 dag suszonych grzybów
10 dag suszonych śliwek bez pestek
2 buraki
1/2 małej główki kapusty
marchewka
cebula
2 łyżki oleju
2 koncentratu pomidorowego
sok z cytryny, cukier, sól



gorącym wywarem z grzybów i ze śliwek, gotować na niewielkim ogniu kilka minut. Obraną marchew zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchew i chwilę smażyć, mieszając. Na końcu dodać pokrojone w paseczki grzyby, koncentrat pomidorowy i wlać 2-3 szklanki przegotowanej wody. Wszystko gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut. Potem włożyć śliwki, połączyć z ugotowaną kapustą i burakami, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą. Wymieszać i gotować razem kilka minut.

 Przepisy z książki "Dania na Boże Narodzenie" T. Barowicz

 
Komentarzy (0) | 18.11.2007 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.