Niusy » Przepisy kulinarne » Filety z kurczaka ze szparagami i smardzami.

Filety z kurczaka ze szparagami i smardzami.

Dodał: Wiesław Kamiński (zenit)

 

Produkty. Przepis na 4 porcje :
15 g smardzy suszonych (ja dałam "na oko" ponieważ miałam "świeże" z zamrażarki)
500g białych szparagów
500g zielonych szparagów
150 g masła
1 szalotka
4 duże filety z kurczaka (można zastąpić innym mięsem w/g smaku)
25 cl sosu holenderskiego (można już dostać gotowy w torebkach)
szczypiorek lub zielona cebulka
sól, pieprz



Przygotowanie:
1) Smardze namoczyć; szparagi ugotować (teraz nie jest sezon wiec wzięłam ze słoików).
2) Szalotke drobno pokroić i zeszklić na maśle, następnie dodać smardze i ok. 10 minutes wszystko podsmażyć.
3) Filety popieprzyć, posolić i usmażyć.
4) Przygotować sos holenderski, ale jeśli ktoś nie może go kupic gotowego - to podaje
przepis:
1 szklanka śmietanki, 1 łyżka maki, sok z cytryny, 2 żółtka, 1 łyżka masła, sól, cukier.
Mąkę wymieszać ze śmietanka - podgrzać w garnuszku do wrzenia ; potem odstawić i dodać dobrze ubite żółtka z masłem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Smacznego!
5) Podajemy to wszystko posypane szczypiorkiem - ja niestety zapomniałam.
A! Można oczywiście też podąć do tego ziemniaczki - wszystko w/g gustu i smaku.
Gabi

Foto - gotowa potrawaFoto - gotowa potrawa

 
Komentarzy (1) | 17.02.2009 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.