Niusy » Przepisy kulinarne » Pochwiak wielkopochwowy - oryginalne danie

Pochwiak wielkopochwowy - oryginalne danie

Dodał: Gabi Kupiec

 

Zobacz przepis i zdjęciaOryginalne danie z pochwiakiem wielkopochwowym (volvariella volvacea).
Będąc w sklepie azjatyckim, którego właściciele są dobrymi znajomymi, zauważyłam ciekawe grzybki w puszce - pochwiaki wielkopochwowe tutaj nazywane "champignons de paille", co w przetłumaczeniu dało by « grzyby ze słomy ».



W puszczeTak wyglądają grzybki wyciągnięte z puszkiTak wyglądają grzybki wyciągnięte z puszkiProduktyGotowe - danie Smacznego

Zaglądając na internecie, dowiedziałam się skąd taka nazwa – otóż grzybki te uprawiane są we wschodniej Azji na słomie ryżowej ; uznawane za smaczne grzyby i używane są tylko młode zamknięte jeszcze owocniki. Znajoma podała mi najprostszy przepis i oczywiście już go wypróbowałam – pycha !

Przepis na 2 osoby :
Składniki
- puszka pochwiakow,
- puszka małych kolb kukurydzy,
- 2 filety z kurczaka,
- 1 zgnieciony ząbek czosnku,
- sos sojowy,
- sos aigre-douce (slodko- kwasny) ,
- szczypiorek.
Przygotowanie:
1) Filety kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni na oleju.
2) Dodajemy zgnieciony czosnek.
3) Kolby kukurydzy i pochwiaki przekrajamy na połówki i dodajemy do filetow z kurczaka.
4) Po ok.10 minutach dodajemy sos sojowy i sos aigre-douce (slodko-kwasny) i przykrywamy patelnie pokrywka; zostawiamy na malym ogniu jeszcze gdzies kolo 10 minut.
5) Na sam koniec posypujemy szczypiorkiem – smacznego.
Gabi

 
Komentarzy (4) | 23.03.2009 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.