Niusy » Przepisy kulinarne » Zupa z mieszanych leśnych grzybów

Zupa z mieszanych leśnych grzybów

Dodał: Robert Król

 

Do przygotowania tej zupy zainspirował mnie przepis z czasopisma "Tina".
Jednak zmodyfikowałem go według własnych potrzeb i zasobów lodówki.

 

 

.



Gotowa danie
Produkty:

* 50-70 dkg grzybów
* włoszczyzna
* cebula
* kilka ziemniaczków pokrojonych w kostkę
* śmietana zmiksowana z mąką (jeżeli jest taka potrzeba)
* masełko do uduszenia cebuli i grzybów
* natka pietruszki
* tymianek, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie, sól, pieprz
* 1 litr bulionu grzybowego.

Wykonanie:

Do garnka włożyłem pół kostki masła, wrzuciłem pokrojoną cebulę i dusiłem
do momentu gdy była złota, dołożyłem grzyby (na zdjęciu są ciemne, rozmrożone
wcześniej przygotowane na zupę), po kilku minutach dadałem bulion drobiowy,
który zaprawiłem dwiema łyżkami mielonych borowików. Następnie wrzuciłem
przygotowane warzywa, a po kilku minutach pokrojony w plasterki czosnek
i przyprawy. Według mnie to jest ważne, by nie za wcześnie dodawać "aromaty"
Na samym końcu dadałem pokrojone ziemniaki.
Zupka wyszła fajnie.
A proporcje każdy sobie sam ustala.
Nie ma sztywnych reguł.
"ja lubię dżem, a Ty powidła"

Zdjęcia + przepis na galeriach

 
Komentarzy (2) | 6.10.2009 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.