Niusy » Przepisy kulinarne » Świąteczne muchomorki...

Świąteczne muchomorki...

Dodał: Wiesław Kamiński (zenit)

 

W święta z braku grzybów powstały "muchomorki". Przepis bazuje na starym przepisie na jajka faszerowane grzybami, tyle że zamiast nadzienie pakować do skorupek od jajek uformowałem "nogi" grzybów i dodałem kapelusze.

Zobacz zdjęcia



Do zrobienia nóg potrzeba:

6 jajek
40 g suszonych grzybów
3 łyżki masła
3 łyżki chrzanu tartego
2 garści płatków kukurydzianych
sól, pieprz i jałowiec

Na kapelusze:

spory ziemniak - kapelusz "maślakowaty"
Jajko na twardo - "odwrócony" muchomor
Pomidor - muchomor
Majonez - białe kropki
ketchup - czerwone kropki

Do zrobienia ściółki:

por - część zielona
płatki kukurydziane

Wykonanie:
Grzyby namoczyć i ugotować na tyle żeby zmiękły, ja wolę zostawić na dłużej do moczenia i krócej gotować.
Jajka ugotować, 3 na miękko a 3 na twardo - w oryginalnym przepisie były wszystkie na twardo ale żeby podczas smażenia "nogi" stały się w miarę stabilne lepiej zostawić część żółtka nie ściętą.
Grzyby i jajka przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa - sitko jak do maku, albo zwykłe sitko tyle że dwa razy. Do uzyskanej masy dodać chrzan, masło i przyprawy i dobrze wymieszać.
Z masy uformować nogi w postać stożków, nogi obtoczyć w rozgniecionych płatkach kukurydzianych i usmażyć ze wszystkich stron zaczynając od spodu "nogi". Po zakończeniu smażenia wystudzić nogi i poustawiać na talerzu.
Dookoła "nóg" rozsypać ściółkę - drobno posiekany por oraz zarumienione na oleju płatki kukurydziane.

Kapelusze z jajek i pomidora przygotowujemy w sposób oczywisty. Ziemniak aby wyglądał na maślaka trzeba ugotować razem z grzybami suszonymi lub w ich wywarze -zmienia barwę na brązowawą, pewno gdyby dłużej pogotować to da się kolor podgrzybka uzyskać.

Na koniec kapelusze trzeba poukładać na nogach i wymalować kropki.
pozostaje zjeść.  Smacznego
autor przepisu i zdjęć Głąb






 
Komentarzy (6) | 28.12.2009 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.