Niusy » Przepisy kulinarne » Placki ziemniaczane z gulaszem ze świeżymi (mrożonymi) grzybkami

Placki ziemniaczane z gulaszem ze świeżymi (mrożonymi) grzybkami

Dodał: Wiesław Kamiński (zenit)

 

Placki ziemniaczane:
- ziemniaki;
- cebula;
- jajko;
- mąka;
- sól i pieprz do smaku (świeżo mielone);
- olej do smażenia.



Gulasz:
- mięso wołowe (na gulasz, pieczeń);
- cebula;
- dowolne aromatyczne grzyby (świeże, mrożone, suszone);
- oliwa z oliwek (do podsmażenia cebuli i mięsa);
- wytrawne czerwone wino;
- sól i pieprz (najlepiej świeżo mielone);
- słodka czerwona papryka;
- ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy;
Ewentualnie Grappa dei Colli (powoduje delikatnie słodkawy posmak + kruszenie mięsa).

Wykonanie gulaszu:

Mięso kroimy w plastry i "traktujemy" tłuczkiem. Następnie kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno i wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę. Smażymy na złoty kolor. Potem dodajemy mięso i obsmażamy. Po obsmażeniu mięsa, zalewamy winem, dodajemy przyprawy (czerwona papryka, liść laurowy pieprz ziarnisty i ziele angielskie) i wrzucamy grzybki. Dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 1-1,5 godz). Na koniec gulasz zagęszczamy mąką roztrzepaną z wodą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ilości poszczególnych składników (mięso, cebula, grzyby, wino) dobieramy wedle uznania.


Kilka zdjęć z procesu "tworzenia" gulaszu




Teraz kilka z "tworzenia" placków




I efekt finalny:



Smacznego :)

Autor zdjęć i przepisu : Rafał Jędrzejewski

 
Komentarzy (5) | 4.01.2010 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.