Niusy » Przepisy kulinarne » Kotlety de Volaille + zakąska.

Kotlety de Volaille + zakąska.

Dodał: Rafał

 

Składniki:
- piersi kurczaka;
- masło;
- olej do smażenia;
- mąka, jajko, bułka tarta - do panierki;
- sól;
- pieprz;
- Vegeta.



Składniki:

- piersi kurczaka;
- masło;
- olej do smażenia;
- mąka, jajko, bułka tarta - do panierki;
- sól;
- pieprz;
- Vegeta.

Składniki

Piersi myjemy, czyścimy i rozdzielamy (jeżeli mamy podwójne). Wycinamy "kieszonki" i możemy w środku nasmarować delikatnie Vegetą. Potem do kieszonek wkładamy masło pokrojone w dosyć duże kawałki. Następnie kotlety nacieramy solą i pieprzem, tradycyjnie panierujemy (mąka, jajko, bułka tarta)

Panierowanie mąkaPanierowanie jajkoPanierowanie bułka tartaGotowe do smażenia

i smażymy w głębokim oleju.

Gotowe :)

Gotowe danieGotowy de Volaille

Jako "farszu" można użyć grzybów zamiast masła :)
Używamy świeżych lub mrożonych grzybów. Kroimy, podsmażamy z cebulką i doprawiamy do smaku. Takim farszem (jak wystygnie) możemy faszerować piersi kurczaka.

Podczas oprawiania piersi kurczaka, zostają takie "ścinki" :) Możemy z nich przygotować na szybko małą zakąskę.
Mięso solimy, posypujemy pieprzem i wrzucamy na głęboki olej na dosłownie 2-3 min. Wyjmujemy, osączamy na ręczniku papierowym i gotowe. Wyśmienicie smakowały z marynowanymi rydzami w słodkiej zalewie :)

Zakąska

Smacznego :)

 

 

 


 
Komentarzy (2) | 24.01.2010 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.