Niusy » Przepisy kulinarne » Piersi kurczaka w sosie grzybowym z ryżem "na żółto".

Piersi kurczaka w sosie grzybowym z ryżem "na żółto".

Dodał: Rafał

 

Składniki sosu:
- piersi kurczaka;
- grzyby (świeże lub mrożone);
- cebula;
- masło;
- kwaśna śmietana 18%;
- sól, pieprz.



 

Składniki sosu

Na roztopione masło wrzucamy cebulkę i smażymy na złoty kolor.

Cebulka

W międzyczasie możemy pokroić kurczaka. Mięso kroimy w dość dużą kostkę.

Mięso

Jak cebulka się podsmaży, wrzucamy grzyby i dusimy pod przykryciem do miękkości. Po uduszeniu grzybów dodajemy mięso i dusimy jeszcze jakieś 5-7 minut. Następnie dodajemy łyżkę stołową śmietany i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos jest już gotowy.

Sos

Składniki "ryżu na żółto":
- ryż;
- oliwa z oliwek;
- Vegeta;
- Maggi;
- curry.

Składniki ryżu

Patelnie skrapiamy oliwą z oliwek, jak się zagrzeje wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy. Potem dodajemy Vegetę, curry (można również dać odrobinę Maggi) i ponownie dokładnie mieszamy. Z ilością Vegety należy uważać, bo łatwo "przesolić" ryż. Chwilę podgrzewamy i ryż jest już gotowy.

Ryż

Oto gotowe danie:

Gotowe danie

Smacznego :)

 

 

 

 

 
Komentarzy (4) | 26.01.2010 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.