Niusy » Przepisy kulinarne » Ciasto dyniowo cynamonowe

Ciasto dyniowo cynamonowe

Dodał: Margolcia

 

Produkty:
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 szklanki mleka (tylko wg potrzeby)
• 1 szklanka cukru lub mniej to zależy jak kto lubi (my lubimy słodkie)
• 4 jajka
• 80 g masła
• ok. 1,5 szklanki dyni uduszonej na odrobinie wody i odcedzonej



• szczypta soli
• skórka pomarańczowa, namoczone i odcedzone rodzynki
• trzy kopiaste łyżki zmielonych włoskich orzechów
• cukier waniliowy
• cynamon (dużo) tak ok. 2 łyżek stołowych


Produkty:
 

Wykonanie:

Rozpuścić masło



Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym



W misce wymieszać mikserem mąkę, proszek, żółtka, dynię i rozpuszczone masło (dodając stopniowo)
Jeśli jest za geste dodać odrobinę mleka. Ciasto ma być dość gęste.
Potem dodać rodzynki, skórkę, cynamon i mielone orzechy.



Wymieszać
Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z ciastem



Wlać do formy wyłożonej papierem



Wstawić do piekarnika na ok 170°C, na mniej więcej 60 min.
Po upieczeniu wystudzić i polukrować lukrem (cukier puder, sok z cytryny, mielone orzechy włoskie)



A potem juz tylko jeść, jeść, jeść.



S M A C Z N E G O

 

 
Komentarzy (2) | 21.11.2011 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.