Niusy » Przepisy kulinarne » Proziaki

Proziaki

Dodał: Ania

 

Bywa czasami tak, że zabraknie w domu chleba, to wtedy robimy PROZIAKI :mrgreen: To taki podkarpacki pychotek :) Zawsze robiłam "na oko", ale żeby Wam podać prawidłowe proporcje znalazłam gdzieś w necie prosty

 




Składniki:
1 kg mąki
1/2 l kefiru (zwykle dodawałam jajko jeszcze)
1 łyżka cukier kryształ (zwykle robiłam bez)
1 łyżka soda oczyszczona
sól do smaku (dałam taka większą szczyptę)

Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto (najlepiej w misce), wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm (ja chyba nawet cieńsze robię), kroimy jak nam wyjdzie :mrgreen: , dajemy na blachę i do piekarnika na jakieś 15-20 minut w temperaturze (5) 200 stopni?
Bez cukru nie nabierają takiego brązowawego koloru. Jeśli ktoś woli można je też smażyć na patelni, ale pochłaniają straszliwe ilości tłuszczu. Mnie w dzieciństwie najbardziej smakowały jeszcze gorące z masłem i kawą zbożową (Dobrzynka) z mlekiem :mrgreen: W internecie znajdziecie z czym to jeszcze można spożywać. Pomysłów jest wiele :)







To taki podkarpacki smak :) Aaa... jeszcze to taka spora porcja z tego wychodzi (ja zrobiłam z połowy ;) ) _________________
...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)

 

 
Komentarzy (3) | 6.12.2011 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.