Niusy » Przepisy kulinarne » Masło smardzowe i truflowe

Masło smardzowe i truflowe

Dodał: Wiesław Kamiński (zenit)

 

Zobacz foto z przygotowywania
Dwa miesiące temu miałem okazję w czasie winno-grzybowego spotkania skosztować masło smardzowe w wykonaniu Moniki. Masło to nie tylko mnie ale i większości uczestnikom spotkania bardzo smakowało. Kilka dni temu Monika przesłała mi przepis według którego robiła to masło smardzowe. W związku z tym że jutro klubowa wigilijka postanowiłem zrobić takie smardzowe masło i dodatkowo masło z trufli które przywiozłem z Węgier.



Podaję przepis Moniki:

Masło smardzowe

Składniki:
Osełka masła
Smardze mrożone lub suszone,
Sól
Jedna ulubiona przyprawa, np kilka ziaren roztartej gorczycy

Masło klarujemy w rondelku, grzyby namaczamy w niewielkiej ilości wody.
Potem kilka grzybów siekamy na bardzo drobno, inne zostawiamy w całości i obrumieniamy na łyżeczce masła, solimy i przyprawiamy, dodajemy na patelnię wody z moczenia smardzów, a kiedy połowa z niej odparuje dodajemy zawartość patelni do rondelka z klarowanym masłem. Wystawiamy na mały ogień, dorzucamy posiekane smardze i podgrzewamy całość aż odparuje reszta wody.

Masło truflowe
Masło truflowe zrobiłem z trufli letnich z Węgier które przed zamrożeniem wymieszałem z świeżym masłem. W galerii foto widać kolejne fazy robienia masła truflowego.



z tej trufli jest to masełko

 
Komentarzy (2) | 9.12.2011 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.