Niusy » Przepisy kulinarne » Tort z pod kamienia

Tort z pod kamienia

Dodał: Monika

 

Tort z pod kamieniaJedno z najbardziej pracochłonnych ciast jakie robię, ale też jedno z najsmaczniejszych i niepowtarzalnych w swoim wyglądzie. Ciasto (nazwane tortem choć w zasadzie nim nie jest)  robiła moja prababcia, a przepis wędrował z pokolenia na pokolenie. Nie wiem skąd pochodzi, ale w Polsce mało kto go zna… Postanowiłam się podzielić….



Składniki na ciasto:

1,5 kg mąki tortowej

1 kg cukru

8 opak 200-gram śmietany 36% (Piątnica)

3 duże olejki rumowe

Szczypta soli

 

Wykonanie:

1 kg mąki, 2 szklanki cukru, odrobinę soli, 3,5 pudełka śmietany, 1 olejek rumowy zagniatamy na jednolite ciasto.

 

Z ciasta rozwałkowujemy cieniutkie placki grubości 2 milimetrów (podczas wałkowania podsypujemy sporo mąki) i wycinamy prostokąty (format A4) Pomagamy sobie białymi kartkami żeby były równe, następnie kartkę wsuwamy pod placek i odkładamy do pieczenia jeden na drugim. Ścinki dodajemy do pozostałego ciasta i tak do wykończenia (siebie lub ciasta ;) ) Placków powinno wyjść 18-22 sztuki

 

Następnie każdy placek pieczemy osobno w piekarniku na różne odcienie, od białego do bardzo ciemnego brązu (2-3 sztuki lekko przypalam) Minimalny czas pieczenia 2 minuty. Temperatura 180-200 stopni (termoobieg lub góra-dół)

Placki przy wyjmowaniu z piekarnika są miękkie, najlepiej pomóc sobie jakąś deseczką i układać na równej powierzchni. Placki bardzo szybko robią się twarde jak maca

 

Składniki na lukier śmietanowy do przełożenia:

4,5 pudełka śmietany,

2 szklanki cukru,

2 olejki rumowe

 

Wykonanie:

Składniki ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Placki przekładamy warstwami (tak, aby były kolorowe) nakładając pomiędzy nie śmietanę (ok. dwóch łyżek na każdy) równo rozsmarowując.

Placki można delikatnie ugniatać, mogą się łamać, ale to nie ma wpływu na efekt końcowy. Na ostatni suchy placek stawiamy deskę, przygniatamy i stawiamy na to coś ciężkiego (moja prababcia kładła kamień – stąd nazwa tortu, my możemy go zastąpić czymś współczesnym o wadze powyżej 10 kg!!! )

 

Ciasto musi tak odstać minimum 12 godzin. W tym czasie pyszna śmietana wchłania się w placki i skleja je.

Po odstaniu odkrawamy na równo brzegi (skrawków nie wyrzucamy bo są bardzo smaczne, można zjeść do kawki)

 

Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową:

 

Składniki:

0,5 kostki margaryny

1,5 szklanki cukru pudru

3 łyżki wody

4 łyżki gorzkiego kakao

 

Wykonanie:

Wszystko razem gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania lśniącej polewy. Gorącą polewą oblewamy cieniutko ciasto, rozprowadzamy pędzelkiem i zostawiamy do całkowitego zastygnięcia.

 

Ciasto podajemy krojąc w cienkie paseczki.

Zawinięte w folię aluminiową może leżeć w lodówce nawet 2 tygodnie, można je również mrozić.

 

Smacznego

 


 
Komentarzy (11) | 22.09.2012 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.