Niusy » Przepisy kulinarne » Puszysta pizza po wiejsku

Puszysta pizza po wiejsku

Dodał: Monika

 

Puszysta pizza po wiejskuPizza... Bardzo puszysta i ani troche nie wegetariańska...



Składniki na farsz:

- Kilka pieczarek
- 4-5 sztuk czerwonej cebuli
- puszka czerwonej fasoli
- papryka czerwona
- dwa ogórki korniszony (ja dałam małosolne)
- kabanosy (nie za suche)
- kawałek boczku wędzonego
- koncentrat pomidorowy
- oczywiście ser i przyprawy wg uznania

 

Warzywa i boczek kroimy w cieniutkie plasterki, kabanosy w krążki, fasolę płuczemy. Boczek lekko podsmażamy żeby się zarumienił i zrobił chrupki.
Koncentrat mieszamy z odrobiną ciepłej wody i doprawiamy ziołami wg uznania (np. bazylia, tymianek, pieprz)

 

Przygotowujemy ciasto:

Do dużej (nie metalowej) miski rozkruszamy kostkę drożdży, dodajemy płaską łyżeczkę cukru, 1 szklanke mleka i pół szklanki ciepłej wody, 1 jajko, 4,5 szklanki mąki, dwie płaskie łyżeczki soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Uwaga bardzo mocno wyrasta

Gotowe ciasto wykladamy na lekko natłuszczoną blaszkę, polewamy sosem, układamy kabanosy i boczek, na to cebula...

... Następnie pieczarki, papryka, ogórki, fasola...

Na wierzch starty ser.

Gotową wstawiamy na max pół godziny do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni)

Jest bardzo puszysta, nie ma nic wspólnego z oryginalną włoską pizzą, a do tego pyszna i bardzo kaloryczna ;)

 

Smacznego

 

 
Komentarzy (2) | 22.09.2012 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.