Niusy » Przepisy kulinarne » Kanie smażone w zalewie octowej

Kanie smażone w zalewie octowej

Dodał: Monika

 

Kanie smażone w zalewie octowejW tym roku udało się zebrać więcej kani niż rodzinka była w stanie przejeść dlatego część postanowiłam zachować "na później" i wypróbować przepis na kanie w zalewie...



Składniki:

 

20 sztuk kani

4 jajka

Pół szklanki mleka

Łyżeczka przyprawy typu "jarzynka", "ziarenka smaku"

Mąka

3 średnie cebule

1 szklanka octu 10%

Olej do smażenia

Kilka listków laurowych, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól (1 łyżeczka), cukier (2 łyżeczki)

 

 

Kanie (same kapelusze) kroimy w nieduże kawałeczki.

Jajka mieszamy z mlekiem oraz łyżeczką przyprawy warzywnej

Kanie obtaczamy w jajku a następnie w mące

 

Smażymy na oleju na rumiany kolor


Cebulę kroimy w półplasterki

 

Przygotowujemy zalewę:

5 szklanek wody, 1 szklanka octu, łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, ziele, listek, pieprz

- wszystko razem zagotować

 

Kanie układamy w wyparzonych słoikach, dokładamy cebule i zalewamy zalewą

 

Słoje zamykamy i wekujemy 10 minut od zagotowania



Przechowujemy w chłodnym miejscu


Smacznego :)

 

 

 
Komentarzy (3) | 2.10.2012 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.