Niusy » Przepisy kulinarne » Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Dodał: Monika

 

BLOK CZEKOLADOWYPamiętacie może blok czekoladowy? Czasy kiedy były kartki, a w sklepach tylko musztarda?

Wtedy nasze mamy i babcie serwowały nam „czekoladę kryzysową”

Ostatnio zrobiłam  i powiem że smakuje lepiej niż dzisiejsze czekolady. A może to subiektywne zdanie łasej i spragnionej smaku z dzieciństwa? Sami spróbujcie…



BLOK CZEKOLADOWY


Składniki:
- paczka pełnego mleka w proszku 250-500 gr (im więcej tym twardszy, ja osobiście daję około 300-350 gr)
- 3 podwójne opakowania herbatników (np.bebe),
- 4 łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru,
- kostka masła (lub margaryny),
- pół szklanki wody,
- dowolne bakalie (rodzynki, orzechy...)


Wykonanie:
Herbatniki łamiemy na małe kawałeczki do miseczki.

Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy, rozpuszczamy masło, dodajemy cukier (cały czas mieszamy) i 4 łyżki kakao.

Rozpuszczoną masę przelewamy do miksera, dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając.

Masa bardzo szybko gęstnieje, należy więc uważać żeby nie spalić miksera, w razie potrzeby dokończyć mieszanie łyżką.

Dodajemy herbatniki, posiekane bakalie, mieszamy i wszystko wykładamy do  prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub waflami.

Wstawiamy do lodówki.  Blok powinien mieć około 2 cm wysokości, łatwiej go wtedy kroić, można posypać wiórkami kokosowymi przed włożeniem do lodówki.

Po około dwóch godzinach przesłodka i przesmaczna przekąska jest gotowa.

 

 

Smacznego


 
Komentarzy (2) | 5.10.2012 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.