Niusy » Przepisy kulinarne » Zupa orzechowa

Zupa orzechowa

Dodał: Monika

 

Zupa orzechowaPyszna zupka, w której smak prażonych orzechów świetnie komponuje się z lekko pomidorowym smakiem, a pulpeciki uzupełniają całość.

Zupka mimo że niepozorna to bardzo elegancka, podaję ją często na przyjęciach jako przystawkę.



Składniki:

ok 1/2 kg mięsa mielonego
jajko, bułka tarta, majeranek
200 gram orzechów włoski łuskanych
łyżka masła
wywar warzywny lub rosołek ok 1-1,5 litra
koncentrat pomidorowy

 


Wykonanie:
Przygotowujemy wywar, a następnie mięso na pulpeciki (mięsko z jajkiem, bułką tartą, pieprzem i majerankiem - jak na mielone)

Z mięsa formujemy małe kuleczki (wielkość orzecha włoskiego, a najlepiej jeszcze mniejsze)

Gotujemy je na wywarze ok 4 minut.

 Orzechy prażymy na patelni dodając masło (Uwaga, należy pilnować aby się nie przypiekły)

Orzechy wrzucamy do wywaru z pulpetami, dodajemy ok trzech łyżeczek koncentratu, łyżkę cukru i garść majeranku. Wszystko gotujemy jeszcze ok 10 minut na małym ogniu.


Zupka najlepsza jest na drugi dzień, kiedy orzechy  „przegryzą się” i zmiękną

 

Smacznego

 

 
Komentarzy (1) | 6.10.2012 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.