Niusy » Przepisy kulinarne » Grzyby w kuchni. Fascynujący aromat, niepowtarzalny smak

Grzyby w kuchni. Fascynujący aromat, niepowtarzalny smak

Dodał:

 

Choć jeszcze nie tak dawno uważano, że grzyby nie mają praktycznie żadnej wartości odżywczej, dziś coraz częściej traktowane są jako ważny element zdrowej diety. Są cennym źródłem błonnika, a także wielu witamin i składników mineralnych. Zawierają m.in. witaminę D, B oraz niewielkie ilości witaminy A. Są też dobrym źródłem takich potas, fosfor czy żelazo. Grzyby mogą być również  dobrym źródłem białka, zaś ze względu na niewielką zawartość tłuszczów, można bez obaw delektować się ich smakiem i aromatem. Bo to właśnie wyjątkowy zapach grzybów zapewnił im sukces na światowych stołach. Dzięki niemu też potrawy z grzybów są wyjątkowym rarytasem, nie tylko w Polsce, ale i w odległych zakątkach świata.




Chińska zupa grzybowa

Chińczycy niezwykłe właściwości grzybów docenili już dawno, zaś ich przepisy można obecnie wykorzystywać również w polskich domach. Wykorzystywane w tradycyjnej chińskiej zupie grzybowej orientalne produkty można już nabyć w naszych sklepach bez większych problemów.

Składniki

-4-6 chińskich suszonych grzybów (najlepiej mun)

-100 g wieprzowiny lub mięsa z kurczaka

-1 opakowanie tofu

-50 g bambusa z puszki

-600 ml bulionu

-łyżka wina ryżowego

-łyżka sosu sojowego

-łyżka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 2 łyżkach wody

-sól i biały pieprz

Osączone z wody grzyby należy pokroić w paski, zaś mięso, tofu oraz pędy bambusa pokroić na słupki. W woku należy zagotować wywar, a następnie wrzucić do niego wszystkie pokrojone składniki. Całość należy gotować przez minutę, a następnie dodać pozostałe składniki: wino ryżowe oraz sos sojowy, doprawić solą oraz pieprzem, a następnie zagęścić mąką ziemniaczaną. Całość wystarczy już tylko zamieszać i doprowadzić do wrzenia. To proste, orientalne danie, jest jednym z ciekawszych pomysłów na smaczny posiłek z grzybami w roli głównej.



Pieczarki na wiele sposobów

Najpopularniejsze ze wszystkich grzybów – pieczarki – są zazwyczaj traktowane jako dodatek do innych dań. Można z nich jednak wyczarować fantastyczne przekąski i przystawki, a nawet dania obiadowe. Popularne są panierowane i smażone pieczarki, które smakują wyśmienicie. Nie brak też ciekawych pomysłów na przekąski z faszerowanych pieczarek. Ich kapelusze, po podsmażeniu, wypełnić można dowolnymi farszami, przy czym wyjątkowo dobrze sprawdza się farsz ze szpinaku. 

Grzyby w polskiej kuchni

Smażone, suszone czy marynowane są w polskich kuchniach obecne od pokoleń. W naszej tradycji kulinarnej grzyby stały się dodatkiem do wielu dań. Są przede wszystkim podstawowym dodatkiem do dań z kapusty i wraz z nią pojawiają się w pierogach i krokietach. Dodane do bigosu lub łazanek podkreślają ich wyjątkowy smak i dodają im  niezwykłego aromatu. Równie popularna jest jajecznica z dodatkiem leśnych grzybów, która smakuje i pachnie wyjątkowo.

Wiele fascynujących przepisów, zarówno na oryginalne, jak i tradycyjne polskie dania z grzybami, można znaleźć na stronie wrzacakuchnia.pl. Tu, obok tradycyjnej kapusty z grzybami oraz zupy z leśnych grzybów, znaleźć można przepisy na sałatki i inne potrawy, które podane z grzybami zachwycą każdego. Jedną z ciekawszych jest tu zimowa sałatka ze smażonymi grzybami, do której sporządzenia szczególnie polecane są boczniaki.

 
Komentarzy (0) | 2.03.2013 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.