www.nagrzyby.pl » Niusy » Przepisy kulinarne » Pasta z twardzioszków przydrożnych i cukini

Pasta z twardzioszków przydrożnych i cukini

Dodał: Wiesław Kamiński (zenit)


Składniki:
Młoda cukinia (najlepiej z własnej uprawy, gdzie gleba nawożona naturalnie - liczy się jej intensywny smak), ile kto ma okazów twardzioszka (opis gatunku ) , sól, pieprz, olej, natka pietruszki, sok z cytryny, cebulka, kminek, śmietana.



Składniki:
Młoda cukinia (najlepiej z własnej uprawy, gdzie gleba nawożona naturalnie - liczy się jej intensywny smak), ile kto ma okazów twardzioszka, sól, pieprz, olej, natka pietruszki, sok z cytryny, cebulka, kminek, śmietana.

Jak przygotować pastę:
Kroimy cukinkę w półkrążki, ćwiartki i podsmażamy na oleju dodając pieprzu, później soli. Jak już warzywo się podsmaży i mocno zmięknie dajemy doń posiekanej natki, gasimy pod patelnią ogień. Teraz przyrządzamy grzybki wsypując je do naczynia razem z pokrojoną cebulką i kminkiem. Kiedy zaczną się smażyć, skrapiamy lekko twardzioszki sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem i dusimy na oleju, aż zmiękną. Na końcu dodajemy śmietany i trzymamy na ogniu, aż wszystko się zagęści. Solimy i posypujemy natką pietruszki, po chwili kończymy i czekamy do wystygnięcia potraw. Po ostudzeniu łączymy obie, mieszamy, możemy doprawić solą lub pieprzem i pasta przepysznie aromatyczna i smakująca jak królewskie danie gotowa!
Gdy mało twardzioszka, można masę grzybową wzbogacić pieniążkiem dębowym.
Smacznego!

Przepis zamieścił Robert

 
adres tej wiadomości: www.nagrzyby.pl/index.php?artname=news&artmid=content&id=3038